Ben jij constant aan je telefoon gekluisterd en lijkt het alsof je hand vastgelijmd is aan je tablet? Merk je dat je elk vrij moment gebruikt om te scrollen door eindeloze nieuwsfeeds en eindig je vaak met vermoeide ogen en een verstoorde nachtrust? Misschien is het tijd voor een digitale detox. In dit digitale tijdperk kan het moeilijk zijn om een balans te vinden tussen de virtuele wereld en de echte wereld. Maar gelukkig zijn er tekenen die aangeven dat je toe bent aan een pauze van al die apps en technologieën. We gaan enkele van deze tekenen verkennen en je helpen te bepalen of het tijd is om wat afstand te nemen van het digitale leven.
1. Je checkt constant je telefoon
Iedere vrije seconde grijp je naar je telefoon. Of je nu in de rij staat, aan het wachten bent op de bus of zelfs tijdens een gesprek met een vriend, je kunt het niet laten om keer op keer je telefoon te checken. Het is alsof je een tic hebt ontwikkeld om constant op de hoogte te blijven van alles wat er online gebeurt.
2. Sociale media beheerst je leven
Je wordt ’s ochtends wakker en het eerste wat je doet is je sociale media-accounts bekijken. En voordat je gaat slapen, scrol je nog een laatste keer door je tijdlijn. Sociale media zijn constant aanwezig in je leven en je kunt je niet voorstellen hoe het zou zijn om een dag zonder Facebook, Instagram of Twitter door te brengen.
3. Je hebt last van FOMO
Fear Of Missing Out, oftewel de angst om iets te missen, drukt zwaar op jou. Je bent bang dat je iets belangrijks mist als je even niet op je telefoon kijkt. Zelfs wanneer je iets leuks doet, blijft er een stemmetje in je hoofd zeggen dat er ergens anders iets geweldigs gebeurt waar je niet bij bent.
4. Je concentratievermogen is achteruitgegaan
Je merkt dat het steeds moeilijker wordt om je te concentreren op één taak. Je wordt snel afgeleid door notificaties, meldingen en de constante drang om je telefoon te checken. Zelfs als je probeert productief te zijn, kom je niet verder dan een paar minuten voordat je weer verdwaalt in je digitale afleidingen.
5. Je voelt je gestrest en overweldigd
Het voortdurende bombardement van informatie en prikkels van digitale apparaten zorgt ervoor dat je je gestrest en overweldigd voelt. Je hebt het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn en dat je constant op de hoogte moet blijven van alles. Dit heeft een negatieve invloed op je mentale welzijn.
6. Je hebt moeite om te slapen
Je brengt je telefoon mee naar bed en gebruikt deze tot het allerlaatste moment voor het slapengaan. Het blauwe licht van het scherm zorgt ervoor dat je moeite hebt om in slaap te vallen en je slaapkwaliteit aangetast wordt. Je rusteloze nachten worden veroorzaakt door je digitale verslaving.
7. Je sociale interacties lijden eronder
Wanneer je in gesprek bent met vrienden of familie, ben je vaak afwezig en niet volledig aanwezig. Je bent te druk bezig met het checken van je telefoon en beantwoorden van berichtjes. Hierdoor mis je waardevolle momenten en echte verbinding met de mensen om je heen.
8. Je voelt je afgunstig door vergelijkingen
Het constante blootstellen aan perfecte levens op sociale media kan ervoor zorgen dat je je minderwaardig voelt. Je vergelijkt jezelf met anderen en hebt het idee dat je tekortschiet. Dit kan leiden tot ontevredenheid en een negatief zelfbeeld.
9. Je hebt moeite om jezelf te vermaken zonder technologie
Wanneer je even zonder je telefoon zit, voel je je verloren en weet je niet wat je met jezelf aan moet. Je bent gewend geraakt aan het constante entertainment en kunt jezelf niet meer vermaken zonder digitale apparaten. Het lijkt alsof je vergeten bent hoe je simpelweg kunt genieten van het moment.
10. Je vindt het moeilijk om los te komen van schermtijd
Zelfs als je besluit om een pauze te nemen van schermtijd, merk je dat het moeilijk is om dit vol te houden. Je voelt je onrustig en ongemakkelijk zonder je digitale apparaten. Het lijkt alsof je al snel behoefte hebt aan die digitale afleiding, zelfs als je weet dat het niet goed voor je is.