Wist je dat je, zonder dat je het doorhebt, een open uitnodiging kunt zijn voor hackers als je je router en modem niet goed beveiligt? Of je nu online winkelt, je favoriete series streamt of gewoon relaxed surft, het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je internetverbinding veilig is. Ontdek hoe je kunt herkennen of je router en modem niet goed beveiligd zijn, zodat je ongewenste indringers buiten de deur kunt houden en met een gerust hart kunt blijven genieten van het wereldwijde web.
1. Je gebruikt nog steeds het standaard wachtwoord
Als je nog steeds het standaard wachtwoord gebruikt dat bij je router en modem werd geleverd, is dat een teken dat je apparaten niet goed beveiligd zijn. Hackers kennen deze standaard wachtwoorden en kunnen hier eenvoudig toegang toe krijgen, waardoor ze je netwerk kunnen infiltreren.
2. Onbekende apparaten maken verbinding met je netwerk
Als je merkt dat er onbekende apparaten verbinding maken met je netwerk, kan dit wijzen op een beveiligingsprobleem. Dit kan betekenen dat iemand anders toegang heeft tot je router en modem en mogelijk je gegevens kan stelen of je internetverbinding kan verstoren.
3. Langzame internetverbinding zonder duidelijke reden
Als je internetverbinding traag is, terwijl je geen zware taken uitvoert of veel apparaten verbonden zijn, kan dit duiden op een onbeveiligd netwerk. Onbevoegde toegang tot je netwerk kan bandbreedte opnemen en je internetverbinding vertragen.
4. Je ontvangt vreemde e-mails of berichten
Als je vreemde e-mails, berichten of spam ontvangt die afkomstig lijken te zijn van je internetprovider, kan dit betekenen dat je router en modem niet goed beveiligd zijn. Hackers kunnen je apparaat infecteren met malware en zo persoonlijke informatie verzamelen of je gebruiken voor phishing-aanvallen.
5. Je kunt je router instellingen niet aanpassen
Als je merkt dat je geen toegang kunt krijgen tot de instellingen van je router en modem, kan dit betekenen dat iemand anders toegang heeft gekregen en deze heeft vergrendeld. Dit kan ook betekenen dat je router en modem verouderde firmware hebben, waardoor ze vatbaar zijn voor beveiligingslekken.
6. Geen encryptie op je draadloze netwerk
Als je draadloze netwerk geen encryptie heeft ingesteld, zoals WPA2, is het gemakkelijk voor anderen om je netwerk te hacken. Zonder encryptie kunnen hackers onderschepte gegevens lezen en mogelijk toegang krijgen tot je apparaten.
7. Je router en modem zijn niet up-to-date
Als je de firmware van je router en modem niet regelmatig bijwerkt, kunnen beveiligingslekken onontdekt blijven. Het is belangrijk om je apparaten up-to-date te houden om mogelijke kwetsbaarheden te verhelpen.
8. Geen gastnetwerk ingesteld
Als je geen gastnetwerk hebt ingesteld op je router, betekent dit dat alle apparaten die verbinding maken met je netwerk toegang hebben tot je privégegevens. Het instellen van een apart gastnetwerk zorgt ervoor dat gasten alleen internettoegang hebben en geen toegang tot je persoonlijke bestanden.
9. Je router staat in de fabrieksmodus
Als je router en modem nog steeds in de fabrieksmodus staan, betekent dit dat ze zeer kwetsbaar zijn voor aanvallen. Zorg ervoor dat je deze modus uitschakelt en de juiste beveiligingsinstellingen configureert.
10. Moeilijkheden bij het verbinden met beveiligde websites
Als je problemen ondervindt bij het verbinden met beveiligde websites, zoals websites met ‘https’ in de URL, kan dit erop wijzen dat je router en modem de beveiligingscertificaten niet goed verifiëren. Dit kan betekenen dat je verbinding mogelijk wordt gemanipuleerd en je gevoelige informatie kan worden onderschept.
11. Je ontvangt waarschuwingen van je internetprovider
Als je internetprovider je waarschuwt voor een verdachte activiteit die afkomstig lijkt te zijn van je eigen netwerk, is dit een duidelijk teken dat je router en modem niet goed beveiligd zijn. Neem deze waarschuwingen serieus en neem actie om je netwerk te beschermen tegen mogelijke aanvallen.