Je hebt het waarschijnlijk al opgemerkt – de toekomst is hier en slimme apparaten veroveren onze huizen in een razend tempo. Van een slimme thermostaat tot een slimme koelkast en zelfs slimme lichtschakelaars, je hebt ze allemaal. Maar hoe weet je nu of je te ver bent gegaan in de wereld van smart home gadgets? Als je je afvraagt wat de tekenen zijn dat je te veel slimme apparaten hebt die niet compatibel zijn, dan ben je hier op de juiste plek. We gaan de alarmbellen bespreken die kunnen aangeven dat je misschien te ver bent gegaan met het vullen van je huis met de nieuwste technologieën.
1. Het eerste teken
Je weet dat je te veel slimme apparaten hebt die niet compatibel zijn als je elke ochtend een marathon moet rennen door je huis om handmatig alle afzonderlijke apparaten aan te zetten. De slimme thermostaat kan niet worden geautomatiseerd met je slimme verlichting, en je slimme deurbel heeft een ander app nodig dan je slimme speakers. Het is alsof je een orkest van apparaten moet dirigeren om je dagelijkse routine soepel te laten verlopen.
2. Het tweede teken
Een ander duidelijk teken dat je te veel niet-compatibele slimme apparaten hebt, is als je een ware detective moet zijn om erachter te komen welke app je moet openen om elk apparaat te bedienen. De slimme camera-app, de slimme beveiligingsapp en de slimme verlichtingsapp hebben allemaal hun eigen interface en inloggegevens. Het kost meer tijd om de juiste app te vinden dan om het apparaat daadwerkelijk te bedienen.
3. Het derde teken
Als je smart home niet echt ‘smart’ voelt omdat je de temperatuur handmatig moet aanpassen, de lichten moet in- en uitschakelen en de deuren moet vergrendelen, dan heb je zeker te veel niet-compatibele slimme apparaten. Het idee van een slim huis is dat het zich aanpast aan je behoeften en voorkeuren zonder dat je erover hoeft na te denken. Maar als je nog steeds alles handmatig moet bedienen, heb je waarschijnlijk niet de juiste combinatie van slimme apparaten.
4. Het vierde teken
Wanneer je vrienden en familie elkaar aankijken met een verwarde blik wanneer je probeert te demonstreren hoe geweldig je slimme huis is, dan is dat absoluut een teken dat je te veel niet-compatibele slimme apparaten hebt. In plaats van indruk te maken met naadloze automatisering en slimme bediening, ben je meer bezig met het uitleggen van welke app je moet openen en in welke volgorde je elk apparaat moet bedienen. Het is een beetje gênant, eerlijk gezegd.
5. Het vijfde teken
Als je de helft van je tijd besteedt aan het proberen te achterhalen waarom je slimme apparaten niet goed met elkaar kunnen communiceren, dan is dat een overduidelijk teken van incompatibiliteit. Misschien wil je je slimme speaker laten samenwerken met je slimme televisie, maar de twee lijken gewoon niet op dezelfde golflengte te zitten. Je bent constant aan het googelen naar oplossingen en het uitproberen van verschillende instellingen, maar het lijkt nooit helemaal goed te gaan.
6. Het zesde teken
Wanneer het op je slimme huis aankomt, lijkt het alsof alles of niets werkt. Soms werken al je apparaten samen alsof ze perfect choreograferen, maar op andere momenten lijkt het alsof de hele boel in een chaos verandert. Het is alsof je een loterij speelt elke keer dat je de spraakassistent vraagt om de gordijnen te sluiten – wie weet wat er zal gebeuren. Een beetje inconsistentie kan ergerlijk zijn en helaas kan dit teken wijzen op een gebrek aan compatibiliteit.
7. Het zevende teken
Als je slaapkamerlicht ineens begint te knipperen wanneer je de keukenverlichting aanzet, dan weet je dat je te veel niet-compatibele slimme apparaten hebt. Het lijkt alsof elk apparaat zijn eigen wil heeft en reageert op andere apparaten op onvoorspelbare manieren. Het kan behoorlijk frustrerend zijn om de lichten te willen inschakelen en in plaats daarvan een lichtshow te krijgen.
8. Het achtste teken
Wanneer je het gevoel hebt dat je constant update-meldingen krijgt voor al je slimme apparaten om de compatibiliteit te verbeteren, kan het zijn dat je te veel apparaten hebt die niet goed met elkaar kunnen samenwerken. In plaats van te genieten van de nieuwste functies en verbeteringen, ben je altijd bezig met het downloaden van updates en installeren van patches om de boel draaiende te houden. Het lijkt alsof de technologie je altijd een stap voor is.
9. Het negende teken
Als je smarthome-ervaring meer doet denken aan een puzzel die je steeds opnieuw moet oplossen, dan heb je waarschijnlijk te veel niet-compatibele slimme apparaten. Je worstelt om elk apparaat op de juiste manier in te stellen, om ze met elkaar te verbinden en om de gewenste automatisering te bereiken. Het lijkt alsof je steeds nieuwe stukjes van de puzzel krijgt, maar ze zullen gewoon niet passen.
10. Het tiende teken
Als je merkt dat je steeds meer tijd en geld moet investeren om je niet-compatibele slimme apparaten aan de praat te krijgen, dan is dat een duidelijk teken dat je te ver bent gegaan. Je hebt misschien extra hubs, adapters en converters nodig om alles met elkaar te laten werken, en elke nieuwe toevoeging lijkt alleen maar meer complicaties te veroorzaken. Het begint steeds meer op een geldverslindend hobbyproject te lijken dan op een handig smart home.
11. Het elfde teken
Als je het gevoel hebt dat je meerdere persoonlijkheden moet aannemen om elk apparaat afzonderlijk te bedienen, dan is dat zeker een teken van incompatibiliteit. Je moet van rol wisselen tussen een hoofdacteur die praat met de spraakassistent, een regisseur die verschillende apps bedient en een technisch expert die de juiste instellingen configureert. Het is uitputtend en maakt de ervaring van een smart home veel minder slim.
12. Het twaalfde teken
Als je buurtkatten je als een soort technologische prooi beginnen te zien omdat je tuin vol zit met onbegrijpelijke en niet-compatibele slimme apparaten, dan is dat een teken dat je misschien iets verkeerd doet. Je kunt ze bijna horen gniffelen terwijl ze voorbij sluipen, waarschijnlijk in de veronderstelling dat je afwezig bent omdat je weer gefrustreerd raakt door je smart home. Het kan tijd zijn om wat stroomlijning te doen en alleen de apparaten te behouden die echt compatibel zijn en een toegevoegde waarde bieden.