Wanneer je het internet opgaat, zou je denken dat je veilig bent en dat je persoonlijke gegevens goed beschermd zijn. Maar wist je dat jij waarschijnlijk veelvoorkomende cyberveiligheidsfouten maakt zonder het te weten? Deze fouten kunnen jouw online activiteiten en persoonlijke informatie in gevaar brengen. Ontdek de tekenen waar je op moet letten om erachter te komen of je deze fouten maakt.
1. Je gebruikt zwakke wachtwoorden
Je wachtwoorden zijn vaak makkelijk te raden, zoals je geboortedatum of de naam van je huisdier. Dit maakt het voor hackers eenvoudiger om toegang te krijgen tot je online accounts. Kies in plaats daarvan voor sterke wachtwoorden met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
2. Je deelt je wachtwoorden met anderen
Het kan verleidelijk zijn om je wachtwoorden te delen met familieleden, vrienden of collega’s, maar dit is een grote veiligheidsfout. Hierdoor geef je anderen de mogelijkheid om misbruik te maken van je accounts en persoonlijke gegevens. Houd je wachtwoorden altijd privé.
3. Je klikt zonder na te denken op links en bijlagen in e-mails
Je opent zonder aarzelen e-mails van onbekende afzenders en klikt op links of bijlagen zonder de bron te controleren. Dit kan leiden tot de installatie van malware op je apparaat of het compromitteren van je persoonlijke gegevens. Wees altijd voorzichtig bij het openen van e-mails en controleer de afzender voordat je op links of bijlagen klikt.
4. Je deelt te veel persoonlijke informatie op sociale media
Je deelt zonder nadenken allerlei persoonlijke informatie op sociale media, zoals je volledige naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer. Hierdoor maak je het voor cybercriminelen gemakkelijker om je identiteit te stelen of je te volgen. Wees selectiever in wat je deelt en pas je privacy-instellingen aan.
5. Je gebruikt openbare wifi-netwerken zonder voorzorgsmaatregelen
Je maakt regelmatig gebruik van openbare wifi-netwerken zonder je bewust te zijn van de risico’s. Openbare wifi-netwerken zijn vaak onveilig en kunnen hackers de mogelijkheid bieden om je internetverkeer te onderscheppen en je persoonlijke gegevens te stelen. Gebruik een VPN of vermijd het gebruik van openbare wifi indien mogelijk.
6. Je installeert apps van onbetrouwbare bronnen
Je downloadt en installeert apps van onbetrouwbare bronnen buiten de officiële app-winkels. Deze apps kunnen malware bevatten die je apparaat en persoonlijke gegevens kunnen beschadigen. Beperk je downloads tot betrouwbare en officiële app-winkels, zoals de App Store of Google Play Store.
7. Je negeert software-updates
Je slaat regelmatig software-updates over, omdat je geen zin hebt om je apparaat opnieuw op te starten of omdat je denkt dat het niet belangrijk is. Maar software-updates bevatten vaak essentiële beveiligingspatches die kwetsbaarheden in de software oplossen. Negeer deze updates niet en installeer ze zo snel mogelijk.
8. Je hebt geen back-ups van je belangrijke gegevens
Je maakt geen regelmatige back-ups van je belangrijke gegevens, waardoor je het risico loopt om ze permanent te verliezen bij een cyberaanval, technische storing of ongeluk. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van je bestanden, foto’s en documenten op een externe harde schijf, cloud-opslag of andere veilige locatie.
9. Je gebruikt dezelfde wachtwoorden voor al je accounts
Je gebruikt dezelfde wachtwoorden voor al je online accounts, waardoor het voor hackers gemakkelijker is om toegang te krijgen tot al je accounts als ze eenmaal een wachtwoord hebben achterhaald. Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord om het risico te verkleinen.
10. Je klikt zonder na te denken op ‘Akkoord’ bij installaties
Je klikt vaak zonder aandacht op ‘Akkoord’ bij het installeren van nieuwe programma’s of apps, zonder de tijd te nemen om de voorwaarden en instellingen te lezen. Hierdoor kun je onbewust toestemming geven voor het verzamelen van persoonlijke gegevens of het installeren van ongewenste software. Neem de tijd om de voorwaarden goed door te lezen voordat je op ‘Akkoord’ klikt.
11. Je hebt geen antivirussoftware geïnstalleerd
Je hebt geen antivirussoftware op je apparaat geïnstalleerd, waardoor je kwetsbaar bent voor malware en andere kwaadaardige software. Installeer een betrouwbare antivirussoftware en zorg ervoor dat deze regelmatig wordt bijgewerkt.
12. Je gebruikt verouderde en kwetsbare software
Je gebruikt verouderde software die niet langer wordt ondersteund en daardoor kwetsbaar is voor beveiligingslekken. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versies van software en apps gebruikt om ervoor te zorgen dat je bent beschermd tegen bekende kwetsbaarheden.
13. Je negeert verdachte activiteiten en waarschuwingen
Je negeert verdachte activiteiten op je apparaat, zoals ongewone pop-ups, vreemde e-mailberichten of verdachte transacties. Deze kunnen tekenen zijn van een inbreuk op je cyberveiligheid. Neem verdachte activiteiten serieus en onderneem direct actie om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevolgen.