Wanneer je online actief bent, wil je er zeker van zijn dat je persoonlijke gegevens goed beschermd zijn. Maar hoe weet je nu of je wachtwoord sterk genoeg is? Nou, dit is een opvallend feit: als je wachtwoord te zwak is, kunnen hackers en kwaadwillenden zonder al te veel moeite toegang krijgen tot je accounts en gevoelige informatie stelen. In deze snelle en altijd verbonden digitale wereld is het van cruciaal belang om tekenen te herkennen die erop wijzen dat je wachtwoord niet voldoet aan de veiligheidsnormen. Geen zorgen, we hebben alle informatie die je nodig hebt om een krachtig wachtwoord te creëren en je digitale leven veilig te houden.
1. Je gebruikt een te kort wachtwoord
Als je wachtwoord bestaat uit slechts een paar tekens, is het gemakkelijker te kraken. Denk eraan om een wachtwoord te kiezen dat minimaal acht tekens lang is.
2. Je gebruikt een voor de hand liggend wachtwoord
Het wachtwoord “123456” of “password” is misschien gemakkelijk te onthouden, maar het is ook gemakkelijk te raden voor kwaadwillenden. Kies een wachtwoord dat uniek en niet voor de hand liggend is.
3. Je gebruikt geen combinatie van letters, cijfers en symbolen
Een sterk wachtwoord bevat een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Vermijd het gebruik van alleen letters of cijfers, omdat dit je wachtwoord zwakker maakt.
4. Je gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts
Als je hetzelfde wachtwoord voor al je accounts gebruikt, vergroot je het risico dat al je accounts worden gehackt als één wachtwoord wordt blootgesteld. Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord.
5. Je deelt je wachtwoord met anderen
Het delen van je wachtwoord met anderen is vragen om problemen. Zelfs als je iemand volledig vertrouwt, kan zijn of haar apparaat worden gehackt en kan je wachtwoord in verkeerde handen vallen.
6. Je hebt belangrijke persoonlijke informatie in je wachtwoord verwerkt
Het gebruik van je geboortedatum, naam of andere persoonlijke informatie in je wachtwoord maakt het gemakkelijker te raden voor mensen die je goed kennen. Vermijd het gebruik van zulke informatie in je wachtwoord.
7. Je hebt je wachtwoord al lange tijd niet gewijzigd
Een sterk wachtwoord moet regelmatig worden gewijzigd. Als je je wachtwoord al maanden of zelfs jaren niet hebt gewijzigd, is de kans groter dat het is blootgesteld aan risico’s.
8. Je wachtwoord is te herkenbaar
Het kiezen van een wachtwoord dat te herkenbaar is, zoals het woord “password” of je eigen naam, maakt het gemakkelijker voor hackers om in te breken. Kies een wachtwoord dat moeilijk te raden is en geen voor de hand liggende patronen bevat.
9. Je hebt geen wachtwoordmanager gebruikt
Het gebruik van een wachtwoordmanager kan je helpen bij het genereren en beheren van sterke wachtwoorden voor al je accounts. Het niet gebruiken van een wachtwoordmanager maakt het moeilijker om sterke wachtwoorden te onthouden en te gebruiken.
10. Je hebt geen tweestapsverificatie ingesteld
Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts. Als je geen tweestapsverificatie hebt ingesteld, laat je een belangrijk beveiligingsmechanisme achterwege.
11. Je hebt geen melding ontvangen over inlogpogingen op onbekende apparaten
Als je geen meldingen ontvangt over inlogpogingen op onbekende apparaten, loop je het risico dat iemand toegang heeft tot je account zonder dat je het weet. Stel meldingen in voor verdachte activiteit op je accounts.