Heb je oude apparaten thuis liggen die je niet meer gebruikt? Bijvoorbeeld een oude computer die ontzettend traag is en die eigenlijk niet meer van dienst is? Of heb je een kapotte blender ergens in de garage liggen? Oude elektronica is nog steeds nuttig, hieronder leggen we je uit wat je ermee kunt doen.
Wat is e-waste?
E-waste staat voor elektronisch afval. Oftewel: alle elektrische apparaten die niet meer gebruikt worden. Het zijn in feite componenten en oude maar bruikbare metalen die opnieuw kunnen worden verwerkt in elektronica. Denk dan aan refurbished smartphones, om maar een voorbeeld te noemen. Door deze materialen te hergebruiken bespaar je geld en het beperkt de negatieve impact op het milieu. Er zijn talloze mogelijkheden voor het recyclen van e-waste. Hiermee voorkom je dat het op de stortplaats terecht komt.
Wat je kunt doen met e-waste
Wist je dat ongeveer elk huishouden 24 elektronische apparaten bezit, waarvan de meeste elke twee tot vier jaar met vernieuwde technologie op de markt komen? Dit betekent dat er een enorme doorloop is aan elektronica. Je kunt zelf eenvoudig een tweede leven geven aan je e-waste.
Verkopen of inleveren
Soms kun je geld verdienen aan je oude elektronica. Er zijn winkels en zelfs online inkooppunten die maar wat graag jouw e-waste innemen. Tevens zijn er recyclepunten en -centra die oude elektronica verzamelen en sorteren. Via websites als Telefoonverkopen.com is het bovendien mogelijk om inkopers te vergelijken.
Repareren
De meeste van ons gooien elektronica weg, zonder eens goed te onderzoeken of het apparaat niet makkelijk te repareren is. En dat is zonde, want vaak is dit probleem te verhelpen en kun je jouw apparaat opnieuw gebruiken. Vaak weet men niet wat de potentie is van repareren.
Terugnamebeleid van Apple
Niet alleen is Apple marktleider op het gebied van smartphones, tevens staat dit bedrijf ook bekend vanwege de terugstroom van goederen. Als je een iPhone of iPad hebt die waarschijnlijk niet in werkende staat is, dan neemt Apple dergelijke apparaten graag terug, knapt ze op en verkoopt ze terug tegen een redelijke prijs.
Apple heeft een robotsysteem geïntroduceerd dat ‘Liam’ heet en iPhones uit elkaar haalt en alle materialen eruit haalt die kunnen worden gerecycled en een tweede leven kunnen krijgen. Liam slaagt erin om in een jaar tijd ongeveer 1,2 miljoen toestellen te recyclen. Inmiddels krijgt Liam hulp van zijn robotzusje Daisy. Lever je oude Apple toestellen dus direct in bij het bedrijf als dat mogelijk is.
Methoden voor het recyclen van e-waste
Wanneer je jouw gebruikte computers, mobiele telefoons, televisie, airco’s, dvd’s en huishoudelijke apparaten weggeeft aan recyclingbedrijven, is het noodzakelijk om te weten hoe elk product wordt gerecycled en hergebruikt. Al deze artikelen ondergaan een rigoureus recyclingproces dat er als volgt uitziet:
Assortiment van onderdelen
Wanneer het e-afval op de recyclingsite aankomt, worden alle onderdelen handmatig uit gesorteerd en worden de batterijen gescheiden en opgestuurd voor een kwaliteitscontrole.
Demontage
Na het scheidingsproces wordt elk onderdeel met de hand gedemonteerd en worden alle bruikbare materialen teruggewonnen en gecategoriseerd.
Fijnverkleining
De onderdelen die niet met de hand kunnen worden gedemonteerd, worden samen met andere gedemonteerde onderdelen verkleind met een machine. Dit zorgt voor een nauwkeurige categorisering van het e-afval.
Magneet Extractie
In dit stadium wordt een over-band magneet gebruikt om alle magnetische materialen zoals ijzer en staal te verwijderen.
Scheiding van metalen en niet-metalen
De metalen worden gescheiden van de niet-metalen in het afval en gebruikt als grondstof voor de vervaardiging van nieuwe producten.
Scheiding door water
Water wordt gebruikt om plastic van glas te scheiden. De herbruikbare materialen zoals glas, plastic, staal, koper, ijzer, fragmenten van printplaten en andere waardevolle metalen worden gebruikt als grondstoffen voor de fabricage van nieuwe producten.